Spinalonga

Spinalonga, officiellt kallat Kalidon, är en liten ö där venetianerna 1579 byggde en stor fästning som skydd mot turkarna. År 1715 övertog turkarna ön fram till 1903. Från omkring 1903 fungerade ön som en ”spetälsk ö” i 54 år. Det var först 1962 som den sista prästen lämnade ön, och nu är den obebodd.

Ön Spinalonga kan nås med båt från Elounda och Agios Nikolaos. På ön finns guidade turer som varar i ungefär en och en halv timme. Under denna resa kommer det utan tvekan att läggas vikt vid sjukhuset, kyrkan, gravarna, de sjukas hus och hur dessa människor bodde där vid den tiden. Denna ö besöks ofta i kombination med den intilliggande Kolokythahalvön, där grillar hålls. Priserna för denna resa är olika, men kostar cirka 40 euro per. Person inklusive grill, transfer från ditt hotell eller din lägenhet.

Alla biljetter och turer

Efter noggrant övervägande har vi valt ut de bästa resorna till Spinalonga med vår partner Getyourguide. Dessa turer erbjuder den bästa upplevelsen för svenska och engelsktalande besökare.

Höjdpunkter

Venetianerna byggde den imponerande Fortalezza Spinalonga, vars stora delar nu kan besökas.

Spinalonga är en liten och legendarisk ö med en spännande historia. Området har utvecklats med återhållsamhet och utmärkt smak, med respekt för den naturliga miljön.

Spinalonga är omgivet av en böjd och robust kust med dramatiska klippor och orörda blå flaggstränder.

Spinalonga: En novell

Spinalonga har en lång och spännande historia. En utställning kan ses i de renoverade husen på ön, som visar denna imponerande historia. Från år 1202 kom venetianerna till Kreta, och de byggde den imponerande fästningen för att skydda Elountas hamn från turkarna. Medan Kreta erövrades av turkarna 1669, förblev Spinalonga venetiansk till 1715, då turkarna äntligen ockuperade Spinalonga.

Från 1715 till 1898 var den venetianska fästningen bebodd av turkar. Kreta blev en republik 1903, och regeringen ville att alla turkar skulle lämna ön. Spinalonga utsågs sedan av Kretas regering till en spetälsk koloni, där människor med spetälska förvisades och där de var tvungna att leva isolerade från omvärlden. Av rädsla för den här smittsamma sjukdomen lämnade turkarna bråttom från ön. Den spetälska kolonin på Spinalonga fortsatte att existera fram till 1957.

Livet på Spinalonga var verkligen inte lätt för de människor som skulle överleva här. De kunde bara hjälpas av morfin och, om nödvändigt, av amputation av kroppsdelar. År 1950 blev läkemedel mot spetälska tillgängligt för Spinalongas invånare och de fick återvända till ett normalt samhälle. Förutom utställningen i de renoverade husen kan du besöka de andra viktigaste platserna på ön. Du kan se var de spetälska bodde, du kan se “sjukhuset” som fanns där, kyrkan och gravarna.

FAQ: Spinalonga

Utflykter från städerna Agios Nikolaos och Elounda kan nås.

Du kan segla till ön med båt från fastlandet

Elounda -regionen är full av naturlig skönhet, härliga stränder, intressanta kulturella utflykter och äventyrsaktiviteter.

Load More