Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle

På övervåningen hittar du de bländande 15 meter höga glasmålningarna som är typiska för Sainte-Chapelle. Mer än 100 berättelser från Bibeln skildras på de vackra fönstren. De flesta av glasmålningarna är från 1200 -talet. Rosfönstret lades till senare (på 1400 -talet). Båda kyrkorna i kyrkan är öppna för besökare. Sainte-Chapelle är en populär attraktion för besökare i Paris. Det är därför bra att köpa en online -biljett i förväg.

Boka snabbt

Alla biljetter och turer

Efter noggrant övervägande har vi valt ut de bästa resorna till Sainte-Chapelle med vår partner Getyourguide. Dessa turer erbjuder den bästa upplevelsen för svenska och engelsktalande besökare.

Höjdpunkter

När du går in är du i det nedre kapellet. Kapellet användes av Louis IX: s personal och var tillägnat Jungfru Maria. Det nedre kapellet är färgglatt dekorerat och det finns också några glasmålningar.

Det låga taket är målat med stjärnor och pelarna är dekorerade med fleur-de-lis, blomman som symboliserar den franska monarkin. I mitten av kapellet finns en staty av Maria, och i ett hörn av rummet hittar du en rad med kyrkliga gravstenar.

Du kan sedan gå till det övre kapellet via en spiraltrappa. Detta kapell besökte endast Louis IX själv och hans familj och nära vänner. Övre kapellet är mycket rikt dekorerat. Höga glasmålningar har ersatt kapellets väggar. De flesta av dem går tillbaka till 1300 -talet och de kastar kapellet i ett atmosfäriskt lila ljus.

Sainte-Chapelle: En kort historia

Sainte-Chapelle inspirerades av de tidigare karolingiska kungliga kapellen, särskilt Karl den store vid hans palats i Aix-en-Chapelle (nu Aachen). Det byggdes cirka 800 och fungerade som kejsarens oratorium. Vid 1238 hade Louis IX redan byggt ett kungligt kapell, fäst vid Château de Saint-Germain-en-Laye. Detta tidigare kapell hade bara en nivå; dess plan, i mycket större skala, anpassades till Sainte-Chapelle.

De två nivåerna i det nya kapellet var lika, hade helt olika syften. Den övre nivån, där de heliga relikerna förvarades, var uteslutande reserverad för kungafamiljen och deras gäster. Den lägre nivån användes av hovmän, tjänare och soldater i palatset. Det var en mycket stor struktur, 36 meter lång, 17 meter bred och 42,5 meter hög, belägen lika stor som de nya gotiska katedralerna i Frankrike.

Förutom att fungera som en gudstjänst, spelade Sainte-Chapelle en viktig roll i kung Louis och hans efterträdares politiska och kulturella ambitioner. Med den kejserliga tronen i Konstantinopel endast upptagen av en greve av Flandern och med det heliga romerska riket i turbulent oordning, hjälpte Louis konstnärliga och arkitektoniska protektorat att placera honom som den centrala monarken i västlig kristendom, och Sainte-Chapelle passade in. tradition av prestigefyllda palatsskapell. Precis som kejsaren privat kunde passera från sitt palats till Hagia Sophia i Konstantinopel, så kunde Louis nu gå direkt från sitt palats till Sainte-Chapelle. Ännu viktigare var att palatsets kapell i två våningar liknade tydligt Karl den store Pfalzkapellet i Aachen (byggt 792–805)-en parallell som Louis var ivrig att utnyttja genom att presentera sig som en värdig efterträdare till det första helgonet. Romersk kejsare . Närvaron av fragmentet av det sanna korset och tornkronan gav Louis IX enorm prestige. Påven Innocentius IV förkunnade att detta innebar att Kristus symboliskt hade krönt Louis med sin egen krona.

FAQ: Sainte-Chapelle

April till september öppet dagligen från 09:00 till 19:00
Oktober till mars öppet dagligen från 9:00 till 17:00

Halte Cité

8 Boulevard du Palais, 75001 Paris

Load More