Casa Milà

Kännetecknande för Casa Milà är de organiska och naturliga former som Gaudí använde i sin design, och hans stil kallas också katalansk modernism. Under designen var modernisten Antoni Gaudí på höjden av sin karriär, och det var hans sista civila design innan han började arbeta med Sagrada Familia. Designen beställdes av den rika industrimannen Pere Milà, som senare intog den första våningen i detta komplex. Gaudi bråkade med Milà om smak, så Gaudi lämnade projektet innan det slutfördes. Då visade sig de icke-kantiga formerna i rummet göra lägenheterna svåra att hyra ut.

Alla biljetter och turer

Efter noggrant övervägande har vi valt ut de bästa resorna till Casa Milà med vår partner Getyourguide. Dessa turer erbjuder den bästa upplevelsen för svenska och engelsktalande besökare.

Höjdpunkter

Fasad
Den imponerande byggnaden på åtta våningar liknar ett korallrev som reser sig från ett djupt hav, med balustrader som påminner om tång eller kanske en vågig sandstrand. Men Barcelonaers kallades snart Gaudís mystiska, snidade kalkstenstruktur La Pedrera, vilket betyder stenbrott.

Den karakteristiska fasaden på Casa Milà består av stora bitar av kalksten. Dessa är rent dekorativa, de stöder inte själva byggnaden och stöds så av de imponerande pelarna som är så typiska för Gaudí. Detta gjorde det möjligt att bygga inte mindre än 150 fönster så att ett överflöd av ljus kunde komma in i bostäderna.

Lägenhet
Ett besök i La Pedrera ger dig en inblick i hur den rika borgarklassen levde i Barcelona i början av 1900 -talet. Du kan besöka en av lägenheterna på fjärde våningen. Interiören i detta hus är exakt som husen för den rika medelklassen vid den tiden. Se de olika rummen, möblerna som användes vid den tiden, men även de prydnader som Gaudí applicerade. Riktigt speciellt att se! Visste du att andra lägenheter i komplexet fortfarande är bebodda?

På fjärde våningen hittar du också en audiovisuell show om Barcelona och de blixtsnabba förändringarna under den tiden.

Takterrass
Det finns inte mindre än trettio skorstenar och två ventilationstorn på takterrassen på Casa Milà. Här kan du till exempel se på nära håll vilken absolut mästare Gaudí var i trencadis, mosaik på nederländska. Ta till exempel en titt på den mörkgröna dekorationen på några torn, gjorda av skärvor av grönt glas från flaskor cava.

En av skorstenarna visar ett hjärta som pekar mot Reus, Gaudís hemstad. På en annan skorsten hittar du också ett hjärta och en tår som pekar i riktning mot Sagrada Família. Experter säger att tåren representerar Gaudís sorg eftersom han visste att han aldrig skulle kunna fullborda sin älskade kyrka på egen hand.

Casa Milà: En novell

Casa Milà byggdes mellan 1906 och 1912 på order av Pere Milà, en katalansk affärsman och make till den rika änkan Rosario Segimon i Aryells. I skvallercirkeln i Barcelona viskades naturligtvis direkt att han bara skulle ha gift sig med Segimon för hennes förmögenhet.

Milà var djupt imponerad av excentriska Casa Batlló, också av Gaudí och kan beundras längre ner på samma gata. Gaudí fick carte blanche och fullständig kreativ frihet, men detta blev snabbt en källa till våldsamma konflikter och ledde till att arkitekten gick innan huset stod klart.

Kritik kontra beundran

Tyvärr delades inte Milas beundran för den säregna arkitekten av någon, vilket i huvudsak var en atmosfär av missförstånd. Efter färdigställandet av La Pedrera 1912 fick han en storm av kritik eftersom hans konstiga konstruktion, så missförstådd av allmänheten, skulle minska värdet på husen på det lyxiga Passeig de Gràcia. La Pedrera blev förlöjligad och förlöjligad av många. Det visade sig inte heller vara någon lätt uppgift att hitta hyresgäster till lägenheterna. Enligt ägaren berodde detta på de klumpiga runda formerna.

Den välsignade jungfru Maria

Gaudí själv var redan ute ur bilden vid den tiden, för 1910 fick han ett bråk med Milà om en nisch med den välsignade jungfru Maria som skulle placera den mycket religiösa Gaudí på fasaden av Casa Milà. Religion var inte särskilt populär vid den tiden och Milà var fast besluten att det inte blev något av det. Gaudí lämnade fastigheten för att aldrig återvända och förlorade sig helt i sin älskade Sagrada Família.

Men efter detta vägrade Milà att betala Gaudís arvode, och Gaudí gick till domstol, som med hjälp av en tolk som Gaudí vägrade att tala på ett annat språk än katalanska, dömde till hans fördel. Som ett resultat fick Milà ta en inteckning på sin Casa Milà för att höja beloppet på inte mindre än 105 000 pesetas, en förmögenhet vid den tiden.

Casa Milà återvände bara popularitet bland allmänheten efter att den kom i besittning av den katalanska banken Caixa Catalunya 1986, som investerade 53,5 miljoner euro i La Pedrera. Två år tidigare, 1984, erkände Unesco Casa Milà, tillsammans med Casa Batlló, La Sagrada Família, Palau Güell och Park Güell, som världsarvslista.

renovering

År 2014 inleddes en större renovering av Casa Milà under ledning av Fundación Catalunya-La Pedrera. Tegel för tegel städades och reparerades hela fasaden. Och så stolt presenterad som ny för allmänheten.

FAQ: Casa Milà

Casa Milà “La Pedrera”
Provença, 261 – 265
08008 Barcelona
902202138

Du behöver inte en biljett för att beundra fasaden. Det rekommenderas dock att besöka interiören. Du får tillgång till en av de nio möblerade lägenheterna, olika utställningsutrymmen, inklusive Espai Gaudí med en permanent utställning om arkitektens arbete, speciella innergårdar och naturligtvis det spektakulära taket med skorstenar och torn.

Redan innan La Pedrera öppnar är det ofta en lång kö: det är faktiskt vanligtvis upptaget. Det finns en speciell möjlighet att besöka Casa Milà tidigt på morgonen och det är vanligtvis tystare då.

Under sommarmånaderna är det lämpligt att inte gå mitt på dagen eftersom det kan vara väldigt varmt på takterrassen.

Det är också möjligt att besöka La Pedrera på kvällen. Färgerna är väldigt olika, och under ett sådant kvällsbesök kan du se en imponerande ljusshow på taket.

Load More