La Boquería

Boquería är den största färskvarumarknaden i Barcelona, ​​en av de största i hela Spanien och till och med en av de största i världen. Som ett landmärke är marknaden ett måste för matälskare och fotografer. Ett besök i den färgglada saluhallen är garanterat en fest för dina sinnen. Med 330 bås och mer än 2500 kvadratmeter fulla av spanska smakförstärkare vattnar din mun.

Trots de många turisterna kan marknaden säkert fortfarande kallas autentisk, tycker vi. Charmen är omedelbar att röra och känna. Du kan också få en massa godbitar som du kan ta med hem i resväskan. Rekommendation: gå runt middagstid så att du har tillräckligt med aptit att smaka. Både på och runt marknaden kan du få läckra (mini) rätter eller beställa ett mellanmål och en drink.

Alla biljetter och turer

Efter noggrant övervägande har vi valt ut de bästa resorna till La Boquería med vår partner Getyourguide. Dessa turer erbjuder den bästa upplevelsen för svenska och engelsktalande besökare.

Höjdpunkter

Paradis för skinkälskare
På La Boquería kan du köpa skinka på många bås, som finns i olika kvaliteter och priser. Det finns bellota, som kommer från svarta grisar, från södra Spanien (t.ex. från Extremadura), har ätit ekollon (“bellota” på spanska) hela sitt liv, och köttet har torkat i minst fem år. Och du kan smaka den i den rika, fylliga smaken! Men smaken är annorlunda, vissa människor föredrar att äta sin skinka lite lättare i smaken, och sedan kan du välja en jamón serrano (serranoskinka), som t.ex. Torkas mellan två och tre år. Marknadsförsäljarna berättar gärna om det!

Du kan smaka på de flesta bås, men försök att undvika kottarna på färdigskurna skinkbitar, de finns där ibland från tidig morgon och sedan torkas det ut. Ett glas cava är naturligtvis en lösning på det, men det är bättre att ha skinkan skuren framför dig, skinkskärare är ett riktigt yrke!

Vietnam och La Boqueria
Delen på botten av La Boquería, som vetter mot havet, kallas “Vietnam” och den nya intilliggande delen längst ner “Eixample (extension) de Vietnam”.

Det är här hemmafruarna i El Raval gör sina dagliga shopping, och du kan se den här multikulturella naturen i de produkter du kan köpa där. Mycket mynta, till exempel, och exotiska kryddor och grönsaker från hela världen. I denna del är fisken billigare än i den centrala mellersta delen.

La Boquería: En novell

Mercat de Sant Josep de Boquería, som La Boquería officiellt kallas, härstammar från 1300 -talet, då ett kloster stod här. Slaktare sålde sitt kött på bord strax utanför Barcelonas stadsmur 1217, enligt överlevande dokument. Det är också här namnet kommer från: Det katalanska ‘boc’ betyder getkött.

Men det finns en annan historia om bakgrunden till namnet boquería, och den utspelar sig under tiden då spanjorerna kämpade mot de moriska ockupanterna. En katalansk greve tog en vackert dekorerad dörr från den återerövrade södra spanska staden Almería och placerade den som en port i den romerska stadsmuren, precis där marknaden är nu. Förbipasserande som såg dörren var så imponerade av dörrens skönhet att deras mun (‘boca’ på spanska) spontant föll upp.

Det enorma järntaket är från 1800 -talet, för innan dess fanns det ett öppet utrymme omgivet av pelare. Den nuvarande saluhallen byggdes 1836 (ritad av Antoni Rovira, Josep Fontserè och Josep Cornet) och metallstrukturen invigdes 1914. Denna struktur baserades på strukturen i Les Halles (The Halls) i Paris. Som det är fallet i Barcelona kan modernistiska element som målat glas också ses på La Boquería. Idag utgör fiskmarknaden hjärtat i den täckta hallen.

5 fakta

1. Hans riktiga namn är San José Market men alla känner till som La Boqueria.

2. Det sägs att det är den äldsta marknaden i staden sedan 1217 samlades en grupp köpmän utanför staden för att spara inträdesskatter och på detta sätt så småningom omvandlades den till vad den är nu men med den skillnaden att nu måste du betala skatt ………. (Livet har förändrats mycket sedan dess)

3. Det sägs att namnet på ‘Boqueria’ kommer från köttet från gethanen, den boc som var mest efterfrågad på den tiden.

4. La Boqueria byggdes på resterna av det gamla klostret San Jose de los Carmelitas som brändes under en revolt på Sant Jaumes dag och begärde offentligt att en marknad skulle byggas på den platsen och begäran accepterades och byggandet började 1835 och slutade 1840.

5. För närvarande har marknaden en yta på 2 583 kvadratmeter och har 300 butiker inne där köpmännen säljer alla sorters kött, fisk, grönsaker och utsökt godis.

FAQ: La Boquería

La Boquería ligger i centrum (Ciutat Vella) i Barcelona på den berömda Ramblas, ungefär halvvägs upp på strandpromenaden i stadsdelen El Raval. Det är en kort promenad från El Raval och de gotiska kvarteren.

Metro: närmaste tunnelbanestation är Liceu (tunnelbanelinje L3, grön linje). Ta avfarten La Boquería. Du kan också kliva av vid Plaça Catalunya (tunnelbanelinjerna L1 och L3, röd eller grön linje).

Boquería är öppet måndag till lördag mellan 08:00 och 20:30. Stängt på söndagar och helgdagar. Det finns ingen färsk fisk på måndagar!

Det är lämpligt att besöka Boquería på morgonen när flera bås är öppna. Ju tidigare desto tystare brukar det vara. Mellan 8.00 och 9.00 träffar du främst lokalbefolkningen som handlar.

Load More